Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vliegen is op zich zelf niet heel moeilijk om te leren. De grootste uitdaging zit hem in het vlekkeloos afleggen van de laatste fase – van daalvlucht naar zweefvlucht naar touchdown.

Zowel de leerling-, als de ervaren vlieger, doen er goed aan dit kunstje tot in den treure te blijven herhalen, trainen, en oefenen. Iedere landing is immers toch weer een beetje anders.

Dwarf biedt ieder jaar weer een unieke kans om dit lekker goedkoop te kunnen doen. Vlak over de grens in noord Duitsland ligt het wonderschone vliegveld Leer-Papenburg (EDWF)

EDWF - Leer-Papenburg Apron (jcb)

EDWF - Leer-Papenburg

Een prachtige baan die er gewoon om schreeuwt om gebruikt te worden als trainingslokatie.

Als je er je kist tankt, laat men de T&Gs voor wat ze zijn. En tsja, komende van Hilversum wie moet daar nou niet een drupje brandstof hebben na een weekend vliegen?

Zaterdag morgen heen, zaterdag middag een serie circuits, zondag morgen wederom een serie circuits en dan zondag middag terug. Als leerling vlieger kun je dan makkelijk een 20 landingen bijschrijven in je logboek.

EDWF - Leer-Papenburg drukke taxibaan (Frank Vincentz)

Eiland Hoppen

Voor de meer ervaren piloten is Leer-Papenburg een prima uitvalbasis voor een bliksembezoek aan één of meer Waddeneilanden.

Het vliegveld beschikt over een uitstekend restaurant waar zowel lunch als diner met smaak gegeten kan worden. In de omgeving van het vliegveld zijn diverse stadjes te vinden met goede hotels en nog meer restaurants. De innerlijke mens zal niks te kort komen.

En de keuze aan eilandjes is groot: Borkum, Juist, Norderney, Langeoog, en Wangerooge liggen allen op de spreekwoordelijke steenworp afstand. Allen bekend om hun mooie omgeving, vriendelijke mensen en natuurlijk… nog meer restaurants.

Over vriendelijke mensen gesproken, we mogen natuurlijk ook de verkeersleiders van Leer zelf niet vergeten. Met veel enthousiasme helpen zij iedere bezoekers met al hun vragen.

Bert van Meel & Vincent Klijn in een TL3000 Sirius (PH-4H1) op weg van EHHV Hilversum naar EDWF Leer-Papenburg

Persoonlijke Ervaring

Met gelegenheid instructeur Bert op weg.

De weersomstandigheden waren op de heenweg niet optimaal en de wolken soms wat aan de lage kant. Maar dankzij grondige voorbereiding en route planning weinig problemen om te komen waar we wilden zijn. Niks SkyDemon en GPS, gewoon met de kaart, stopwatch, en met de blik naar buiten.

Na de lunch, stevige salade waar je de rest van de dag wel mee vooruit kunt, het circuit in voor een eerste serie touch-n-go’s.

Het circuit is makkelijk met duidelijke herkenningspunten (zie downloads aan het eind van dit artikel). Er staat wat zijwind en dat is eigenlijk wel zo prettig, want daar leer je het meest van. We maken een mooie serie van 10 circuits en aan het eind van de rit heb ik het lekker warm.

De avond en zo vallen onder het credo “what happened in Leer-Papenburg, stays in Leer-Papenburg”.

Op zondagmorgen is de wind nog wat straffer. Het weer is niet slecht, want zittend op het terras genieten we van een lekker lente zonnetje. Eenmaal in de lucht is het lekker werken op final en lijkt die strook asfalt plots toch een stuk smaller geworden.

Na afloop even bijkomen, evalueren, en nog wat eten, voor we terug vliegen naar Hilversum. Ik ga hier zeker terug komen, prima weekend gehad.

EDWF Leer-Papenburg gezien vanaf de Oost kant.

Informatie & Downloads

Onderstaand geven wij enkele handige downloads ter oriëntatie.

Let op: deze documenten waren actueel ten tijde van dit evenement. Als pilot in command ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de meest recente versie van documenten.

EDWF – Leer-Papenburg Airport

EDWF – Leer Papenburg VFR Approach

EDWF – Runway 08 – Topomap

EDWF – Runway 26 – Topomap

EDWF - Leer-Papenburg circuits projected on topographic map.
This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Winger