Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Soms moet je dingen gewoon spontaan doen. Enkele dagen voor Hemelvaartsdag 2024, werd het idee geopperd om een vliegtrip te organiseren.

Een melding in de app group van Dwarf Tours was het enige dat nodig was om op Hemelvaartsdag met vier vliegtuigen op stap te gaan. Hetgeen maar weer eens bewijst hoe actief de piloten van Dwarf zijn.

Waarheen dan wel? De keuze viel ditmaal op vliegveld Idar-Oberstein in de Duitse Rijnstad regio. 

De toren op EDGR Idar-Oberstein

EDRG - Idar-Oberstein

Eigenlijk is dit gewoon een restaurant met een vliegstrip er naast. In zeer wijde regio bekend en befaamd om de boven open houtvuur bereide maaltijden. En alhoewel er speciale aandacht is voor piloten (zo kun je via de radio alvast bestellen, waarbij bijvoorbeeld Echo staat voor entrecote en Romeo voor roastbeef), ook motorrijders en andere dagjesmensen weten het terras en restaurant te vinden.

Een grasbaan op 1.575 ft hoogte, duidelijk herkenbaar vanuit de lucht en een mooi, ruim circuit zorgen voor een makkelijke approach. De baan zelf is met 650 mtr lang genoeg, zeker voor piloten die op Hilversum getraind zijn.

 

PH-4T7 Sirius @ EDGR Idar-Oberstein

Persoonlijke ervaring

Je leert iedere dag wel iets. Zo heb ik op deze dag geleerd dat ‘echte mannen’ altijd direct en rechtuit vliegen. Onzin natuurlijk, en mijn vliegmaat voor deze dag en ikzelf besluiten een mooie, scenic route uit te stippelen die ons langs Essen, aan de oostkant van Keulen, over Koblenz, naar onze bestemming voert.

Je zou het op bovenstaande foto niet zeggen, maar onstabiele lucht zorgt voor flink wat nevel bij vertrek en het zicht is beperkt. Goed genoeg om rustig in te vliegen, maar je zou wat meer uitzicht willen hebben.

Naarmate we verder ‘afdalen’ in Duitsland, wordt het beter en beter en bij aankomst is het veld makkelijk te identificeren. De baan is 100 meter ingekort, maar dat mag de pret niet drukken. Soepele landing en parkeren.

Ho! Het wordt niet op prijs gesteld dat we de 4T7 in eerste instantie recht voor het terras zetten. Tsja, bij opstarten zou dat betekenen dat het vers gemaaide gras over de sappig gebakken biefstukken waait en alhoewel gratis en voor niks, een dergelijke salade wordt kennelijk door de meeste gasten niet gewaardeerd. Klinkt logisch, Kein Problem, wir parken sie woanders.

Dwarf Tours leden genieten van een vers bereide lunch op EDGR Idar-Oberstein

Sightseeing

De meesten gaan aan de stevige biefstuk of schnitzel. Ik zelf ben meer van de salades en ook die is van uitmuntende kwaliteit. Waar krijg je nu twee verschillende dressings in aparte kannetjes bij je salade geserveerd?

Enne… voor men op verkeerde gedachten komt… das Bier ist Alkoholfrei! Jawohl! Selfstverstandlich.

De borden zijn nog niet leeg, of de eersten maken zich al op voor de terugreis. Serieus? Nee joh, kom op, dat kan toch niet?

Wij gaan eerst nog op ons gemak een beetje wandelen. Het is prachtig weer en we willen wel een beetje de lokale natuur opsnuiven. De heuvels zijn glooiend, de velden staan in volle bloei, en dit zorgt voor pittoreske uitzichten op dorpjes waar het leven goed moet zijn.

Maar dan is ook voor ons het tijdstip gekomen om terug te vliegen. Na opnieuw een rustige vlucht worden wij met open armen ontvangen op Hilversum. Nog een laatste drankje en de dag zit er op, met weer genoeg herinneringen om naar meer te smaken.

Meibloei in de omgeving van Idar-Oberstein

Informatie & Downloads

Onderstaand geven wij enkele handige downloads ter oriëntatie.

Let op: deze documenten waren actueel ten tijde van dit evenement. Als pilot in command ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de meest recente versie van documenten.

EDRG – Idar-Oberstein Airport

EDRG – Idar-Oberstein VFR Approach

EDRG – Runway 06 – Topomap

EDRG – Runway 24 – Topomap

This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Winger