Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op 5 mei 2023 was het weer zo ver.

De legendarische Tiger Moth werd uit de hangaar gerold en men kon een rondje meevliegen. Een unieke kans om met een uniek vliegtuig het luchtruim te kiezen.

Eigenlijk hoort iedere piloot de Tiger Moth wel te kennen. Voor hen die hun kennis willen ophalen:
Wikipedia pagina over de Tiger Moth.
Classic Wings – DH82a Tiger Moth.

Portret van de Tiger Moth @ EHHV (Copyright Vincent Klijn)

De Oude Dame

En dat zeg ik met het grootste respect.

Voor mij blijft het toch heel bijzonder om weer ‘oog in oog’ met dit toestel te staan. Zij was namelijk mijn eerste ervaring op Hilversum. Een vlucht in de Tiger Moth, als verjaardagscadeau van mijn vrouw zorgde voor mijn eerste ontmoeting met Cees, a.k.a. Dwarf, en de rest is geschiedenis zoals men zegt.

De Voorbereiding

(Mee)vliegen met de Tiger Moth is ‘basic flying’. Veel meer basic gaat het niet worden. Maar dat maakt het ook zo bijzonder.

Dat begint al bij het instappen. Je wringt je in een overall, want tsja, er kan wel eens wat olie hier en daar vrijkomen. Er volgen duidelijke instructies over wat wel en niet te doen, die zorgen er voor dat je je realiseert dat je niet zo maar ergens in klimt.

Het starten, opwarmen, taxiën… alles ademt het klassieke vliegen gevoel.

Misschien even een kleine ‘heads-up’ voor de heren onder ons. Als Cees checkt of alle controls vrij kunnen bewegen, pas dan een beetje op, want dat kan een gevoelige ervaring worden… u is gewaarschuwd.

Blik op de cockpit van de Tiger Moth @ EHHV

Het luchtruim in

Het motorgeronk zwelt aan. We rollen over het gras. Het staartwiel komt los en even daarna voel je dat speciale gevoel als de Tiger Moth verandert van een onhandig voertuig in een gracieus vliegtuig.

Rustig het circuit uit en dan de volle vrijheid in.

Hier is ze in haar element. Dit is waar ze thuis hoort. En dit is waar haar leeftijd er niet meer toe doet. Nog altijd prima in staat om een stevig bochtje te draaien, waar je maag eventjes op reageert.

Take-off in de Tiger Moth @ EHHV Rwy 13 (Copyright Ilona van Charldorp)

Terug op Moeder Aarde

Veel te snel wordt er koers gezet terug naar het veld. Nog even genieten van het circuit en het uitzicht op de baan, de andere vliegtuigen en de entourage van het vliegveld vanuit de lucht.

En dan gaan de toeren omlaag, net als wij zelf, en na een korte zweefvlucht nestelt ze zich weer op het gras van vliegveld Hilversum.

Tijdens het taxiën terug naar de hangaar, probeer je alle indrukken een plaatsje te geven, bang dat je de helft zult vergeten omdat het er zo veel waren.

Een ervaring rijker na een vlucht in de Tiger Moth @ EHHV (Copyright Ilona van Charldorp)

Ervaring Rijker

Zoals ik al zei… ik heb dit al enkele keren mee mogen maken en het verveelt nooit.

Bovenstaande foto is van de eerste keer, met Pim als piloot, en die brede lach op mijn gezicht is minstens 24 uur blijven staan.

En hoewel de oude dame om gezond te blijven regelmatig haar uurtjes in de lucht moet maken, blijft de kans om mee te gaan vrij zeldzaam. Bij Dwarf wordt ruim van tevoren aangekondigd wanneer zich weer een gelegenheid voor doet. Meldt je tijdig aan, want dag vol is dag vol!

This Pop-up Is Included in the Theme
Best Choice for Creatives
Purchase Winger